Beam me up Scotty…
Ο Λινουξάς ο πρώην Windowsάς και ο Τρέκκι.

Για την αποθέωση του Μπακλαβά

800px-baklava_-_turkish_special_80-ply.jpeg

Σέξι μπακλαβάς. Γωνίες που σκοτώνουν!

baklava.jpg

Θεοσεβούμενος μπακλαβάς.
Λιτός και χορταστικός.

baklava1.jpg

Ζουμερός και σοροπιαστός μπακλαβάς.

Να τρώει ο Τρέκος και του wordpress να μη δίνει!

baklava05.jpg

Σπιτικός μπακλαβάς Νο 1.

Δώσε και μένα μάνα!

baklaval.jpg

Θανάση, είσαι και πολύ μπακλαβαδομόρτης!!! 😉

Διακτίνισέ μου ένα ταψί να ‘ουμ!

baklava-tr.jpg

Turkiye Baklava.

Αν ποτέ πάω προς Τουρκία, θα με βρείτε σε κανένα νοσοκομείο τους να μου κάνουν πλύση στομάχου από τη υπερβολική κατανάλωση μπακλαβά…

nazli-baklavatsioglou.jpg

Σπιτικός μπακλαβάς Νο2.

Μπακλαβατζής ήταν ο πατέρας σου;

Συνταγή για μπακλαβά Γιαννιώτικο

Για 30 Άτομα
Nηστίσημο: Όχι

Υλικά
1.1/2 κιλό φύλλο Μπακλαβά
400 γραμμάρια Αμύγδαλο
200 γραμμάρια καρύδια
300 γραμμάρια βούτυρο BRENDA
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα
3 κουταλιές σούπας φρυγανιά
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερού νερό
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
800 γραμμάρια Γλυκόζη
½ κουταλάκι του καφέ κανέλα

Οδηγίες

1) Ζεματάτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό . Και αν θέλετε τα ξεφλουδίζετε. Τα ροδίζετε στον φούρνο και τα τρίβεται σαν τραχανά μετά τα αναμειγνύεται με την ζάχαρη την κανέλα και την φρυγανιά και τα καρύδια.
2) Λιώνεται το βούτυρο σε μπελ-μαρι
Αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο βούτυρο, στρώνετε σε αυτό δυο φύλλα μπακλαβά και τα αλείφετε με βούτυρο και σε συνεχεία έως τα κάνετε δέκα φύλλα μετά πασπαλίζετε τα αναμειγμένα αμύγδαλα σε κάθε φύλλο αφού πρώτα το βουτυρώσετε . Όταν φθάσετε στην μέση περίπου ρίχνετε περισσότερο αμύγδαλο κι μετά συνεχίζεται ένα-ένα φύλλο κι όταν φθάνετε περίπου στο τέλος του ταψιού σταματάτε τα αμύγδαλα στρώνοντας δέκα φύλλα.
3) αφού τελειώσετε το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνετε καλά και μετά χαράζετε τον μπακλαβά σε μερίδες κατά τρόπο που να μην χωρίζονται εντελώς
π.χ. Για ένα ταψί μπακλαβά με διαστάσεις 42 εκ. μακρός με 28 εκ. φάρδος το χάραγμα σε μερίδες γίνεται 8 εκ Χ 5 μερίδες στο μάκρος και 9 εκ. Χ 3 μερίδες στο φάρδος.== 30 μερίδες εφόσον μετά τα τετράγωνα τα κόψετε διαγώνια
4) μετά ψήνεται για 1,30 ώρα σε 180 βαθμούς.
Όταν θα είναι έτοιμος ο Μπακλαβάς ετοιμάζετε το σιρόπι με καλό βράσιμο και μετά περιχύνετε με το βραστό σιρόπι τον ελαφρώς ζεστό Μπακλαβά Και να φτάσει το σιρόπι έως την κόψη του φύλλου

(Συνταγή από τον Ζαχαροπλάστη Ιωάννης Σ. Αλεξίου από την Ηλιόκαλη Ιωαννίνων).

*********************************

Μπακλαβάς με μέλι

Υλικά
1.300 γρ. φύλλα για μπακλαβά
Για την γέμιση:
1 1/2 κιλό καρύδια μέτρια κομμένα
6 κουταλιές ζάχαρη
1 1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
Μερικά γαρίφαλα (καρφάκια)
Για το σιρόπι:
4 κούπες νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα μέλι
3 κουταλιές χυμό λεμονιού

Ετοιμασία
Σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και το λεμόνι και μόλις βράσει και δέσει το σιρόπι μας κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.

Γέμιση – στρώση:
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα, το γαρίφαλο και την ζάχαρη.
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο, βουτυρώνουμε, στρώνουμε ένα φύλλο για 5 φορές.
Μετά βάζουμε μια στρώση καρύδια, ένα φύλλο, μια στρώση καρύδια, ένα φύλλο κρατώντας 5 φύλλα για το τέλος τα οποία θα βάλουμε χωρίς γέμιση όπως στην αρχή (μόνον βουτυρωμένα).
Κόβουμε το γλυκό μας “μπακλαβαδωτά” και στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε από ένα γαρίφαλο.
Σε ένα τηγάνι καίμε το βούτυρο, περιχύνουμε το γλυκό μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Όταν γίνει ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε με το σιρόπι μας που πρέπει να έχει κρυώσει, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για μερικές ώρες.

4 Responses to “Για την αποθέωση του Μπακλαβά”

  1. Μπα που να λυσσάξεις βραδιάτικο και δεν υπάρχει ούτε μαρμελάδα στο σπίτι… χμφφφφ 😛

    Ωρέ captain γιατί δε φαίνονται οι φωτογραφίες; οεο; 😮

  2. Δε φαίνονται;;;
    Τσάμπα πληρώνω το χώστινγκ!

    (Θυμήθηκα… δε πληρώνω! Τσάμπα είναι!)

    Αύριο θα ανεβάσω φωτό με τα υπολείμματα μπακλαβά που κατανάλωσα απόψε…
    Για την ακρίβεια, ενός καταϊφιού… και ενός μπακλαβά!
    Σλουρπ!

  3. θα επιμείνω στο τουλουμπάκι μου…

  4. Ωραιος μπακλαβας μονο ο ΓΙΑΝΙΩΤΙΚΟΣ ειναι!!
    Και η
    Συνταγή για μπακλαβά Γιαννιώτικο, ειναι απο το Website >

    http://www.epiruschef.gr


Comments are closed.

%d bloggers like this: