Beam me up Scotty…
Ο Λινουξάς ο πρώην Windowsάς και ο Τρέκκι.

Linux, Λίνουξ, Λάϊνουξ, ΤΑ Λινουξάκια, ΤΟ Linux, Πιγκουίνοι και κατάρες για τη Μικρομαλακή.

Το Λίνουξ (Linux), επίσης γνωστό και ως Τα Λίνουξ, Το Λινουξάκι, Λάινουξ, Λάιναξ και αυτό με τον πιγκουίνο, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που ανήκει στην κατηγορία του δωρεάν λογισμικού, ανοιχτού κώδικα με αποτέλεσμα όλα τα χαρακτηριστικά του είναι ελέυθερα και ανοιχτά προς τροποποίηση, αναδιανομή, ψαλιδισμό με ζένερ, κβαντική τηλεμεταφορά, διπλό κλικ και καρεκλάτα.

Ο όρος Linux, αναφέρεται εξ αρχής στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, δηλαδή στο κομμάτι εκείνο του λογισμικού το οποίο κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει, αλλά αν δεν υπάρχει, δουλειά δε γίνεται. Επίσης ο όρος Linux χρησιμοποιείται για να περιγράψει Unix-οειδή συστήματα που χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες του GNU project που έχει καταστρέψει την πιάτσα και αποτελεί τη νέα μορφή κομμουνισμού. Μια πιο ευρεία έννοια του όρου Linux αναφέρεται σε μία διανομή του λειτουργικού συστήματος αυτού, που αποτελείται από τον πυρήνα, διάφορα άσχετα παιχνιδάκια μερικά εκ των οποίων μπορεί να είναι εθιστικά και πολλά προγράμματα που κανείς δε χρησιμοποιεί εκτός και αν τα χρησιμοποιεί.

300px-linus_torvalds.jpeg

O πυρήν του Linux αρχικά δημιουργήθηκε ως διπλωματική εργασία του Λίνους Τόρβαλντς, ενός Φινλανδού πιγκουινάνθρωπου που μιλούσε Σουηδικά στο σπίτι και Φινλανδικά στο πανεπιστήμιο (σχολείο δεν πήγε για πάνω από έναν χρόνο γιατί τον χτυπούσαν). Ο Linus έδωσε το όνομα στον πρώτο πυρήνα του Linux που έφτιαξε από το δικό του όνομα, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι ο Ψευδοπροφήτης του Σατανικού Πιγκουίνου, αν λάβει κανείς υπόψιν του την τεράστια άνθηση του Linux τις τελευταίες ώρες μέσω της κομμουνιστικής μεθόδου προώθησης του.

Παράλληλα ήταν ένας μαλλιάς, ο Ρίτσαρντ Στώλμαν, ο οποίος ήθελε να φτιάξει ένα Unix-οειδές τσάμπα λειτουργικό σύστημα γιατί από τον πολύ υπολογιστή είχε βαρεθεί και την πορνό. Αυτός έφτιαξε και ένα συμβόλαιο με τον Άρχοντα τον Ζώον (sic) – το γνωστό συμβόλαιο GNU – για να μπορεί να διανέμει όσα έφτιαχνε το οποίο υπέγραψε με σπέρμα και αίμα θυσιάζοντας έναν λεμούριο. Το συμβόλαιο αυτό περιλάμβανε πολλές πτυχές της ανάπτυξης και διανομής του λειτουργικού συστήματος και έθετε ως όρο την υποχρεωτική χρήση του πυρήνα που έφτιαξε ο Linus. Αναζητώντας διεθνή καριέρα και πολλές γυναίκες, ο Ρίτσαρντ υπέγραψε χωρίς ενδοιασμούς.

Αργότερα, και μετά την κατάληψη βασικής θέσης στο GNU project από τον Linus με μέσον, μπήκαν και άλλοι καμμένοι στο κόλπο. Όλοι δέχτηκαν να γράφουν αφιλοκερδώς κώδικα μέσω του GNU GPL, GNU LGPL και GNU *.* που επέτρεπε στον Σατανικό Πιγκουίνο και τον Άρχοντα τoν Ζώον να εκμεταλλεύεται την ανάπτυξη του όλου εγχειρήματος. Η βασική ιδέα ήταν το πως κάθε φορά που κάποιος επεξεργάζεται κώδικα που υπόκειται στην GNU GPL και τα minions της, δίνει μία ώρα της ζωής του στη βασιλεία του Σατανικού Πιγκουίνου. Αργότερα η άδεια επεκτάθηκε και πλέον μία ώρα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν όσοι ανοίξουν αρχείο που περιλαμβάνει κώδικα, κάνουν compile σε κώδικα, πατήσουν F5 ή F8 στον υπολογιστή τους, καθώς και όσοι κοιτάξουν οθόνη που εμφανίζει πρόγραμμα που γράφτηκε μέσω της GNU GPL (1 ώρα ανά πρόγραμμα, γραφικό περιβάλλον 2 ώρες). Ο Ντόναλντ Ντακ αργότερα δημιούργησε την GNU απεργία, δεσμεύοντας έτσι κάθε απεργό ή υποστηρικτή απεργού να παραδίδει τα εργατικά του δικαιώματα στον Σατανικό Πιγκουίνο και τον Άρχοντα τον Ζώον.

Σήμερα το Linux γνωρίζει τρομερή άνθηση και αποτελεί μονάδα μέτρησης ανδρισμού μαζί με τα αυτοκίνητα, τις ομάδες και τους υπολογιστές.
Διανομές

Το Linux δεν αποτελεί ένα ξεκάθαρο σύνολο εφαρμογών αν θεωρηθεί ως λειτουργικό σύστημα, αλλά το τι πακέτα θα συμπεριλαμβάνει αφήνεται στην επιλογή του χρήστη. Κάποιοι θέλωντας να προωθήσουν τα δικά τους προγράμματα (επειδή λαμβάνουν ποσοστά στις ώρες βασιλείας του Σατανικού Πιγκουίνου), έφτιαξαν τις λεγόμενες διανομές. Μία διανομή αποτελεί ένα σύνολο προγραμμάτων στα οποία κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος έβαλε το χέρι του για να δημιουργηθούν. Το βασικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την ποιότητα μιας διανομής είναι το γραφικό περιβάλλον και τα παιχνίδια.


Εφαρμογές

Στις διανομές δευτερεύοντα ρόλο παίζουν και κάποιες άλλες εφαρμογές που απλά υπάρχουν με μικρή δυνατότητα χρήσης με σημαντικότερο ένα applet που λέει σε πόση ώρα φτιάχνονται κάποια είδη τσαγιού.


Υποστήριξη Υλικού

Επειδή το Linux είναι και πολύ σπιρίτσουαλ λειτουργικό και θέλει να μας απαλλάξει από τη ματαιότητα του υλικού κόσμου, οι (όσοι είναι) δημιουργοί φροντίζουν να υποστηρίζει εξαρχής κάθε παλιό υλικό (κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου, κάρτα δικτύου. Μάλιστα, πολλές διανομές Linux φημίζονται για το ότι τρέχουν καλά ακόμη και σε πολύ παλιά μηχανήματα, τα οποία θα ήταν πλέον άχρηστα κατά τα άλλα. Βέβαια, όταν το Linux τα καταφέρνει, τα καταφέρνει πολύ καλά και με μαγικό, πολλές φορές, τρόπο τα πάντα λειτουργούν άψογα. Αν όμως κάτι πάει στραβά τότε υπάρχει φόβος ο πυρήνας του να πανικοβληθεί – και ο Σατανικός Πιγκουίνος έχει αχίλλειο πτέρνα (όπου “μαγικός τρόπος” = πολλή αφιλοκερδής δουλειά από ταλαντούχους ερασιτέχνες της Πληροφορικής).

tux.jpg

Πηγή : http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BE

Advertisements
%d bloggers like this: