Beam me up Scotty…
Ο Λινουξάς ο πρώην Windowsάς και ο Τρέκκι.

Δίας : Ο Βασιλιάς Θεός

zeus.jpg

Στην πιο ψηλή κορφή και στο πιο λαμπρό παλάτι του Ολύμπου έμενε ο βασιλιάς των θεών και των ανθρώπων, ο ανίκητος Δίας.
Με δίκαιους νόμους ρύθμιζε τη ζωή όλων και τιμωρούσε σκληρά αυτόν που τους παράκουγε. Ο λόγος του ήταν διαταγή που έπρεπε να γίνει κι ο θυμός του τρόμος στα πέρατα της γης. Στεκόταν πάντα κρατώντας στο ένα του χέρι ένα κεραυνό και στο άλλο ένα χρυσό σκήπτρο μ’ ένα αετό στην κορφή του.
Πρώτη γυναίκα του Δία ήταν η Μήτη, που ήταν σοφή και συνετή. Το ζευγάρι θα ζούσε ευτυχισμένο αν δεν υπήρχε μια προφητεία που έλεγε πως αν η Μήτη γεννούσε αγόρι, θα γινόταν πιο δυνατό από τον πατέρα του και θα του ‘παιρνε τη βασιλεία.
Έτσι ο Δίας κατάπιε τη γυναίκα του που ήδη περίμενε παιδί, για να μη την αφήσει να το γεννήσει. Όμως η Μήτη γέννησε μέσα στον Δία και ο μεγάλος θεός άρχισε σε λίγο καιρό να υποφέρει από κάτι τρομερούς πονοκέφαλους.
Απελπισμένος κάλεσε τον Ήφαιστο που του άνοιξε το κεφάλι για να δουν τι είχε. Και τότε ξεπετάχτηκε από μέσα μια κόρη ντυμένη με πανοπλία κι έχοντας στα χέρια άρματα πολέμου. Αυτή ήταν η πρωτότοκη κόρη του θεού, η Αθηνά, η θεά της σοφίας.
Η επίσημη γυναίκα του Δία, αυτή που τον συντρόφεψε αιώνια, ήταν η Ήρα, που του γέννησε τον Άρη, το θεό του πολέμου, τον Ήφαιστο, που ‘ταν κουτσός μα τέλειος τεχνίτης, την Ήβη, που κέρναγε τους θεούς νέκταρ και την Ειλείθυια, τη θεά των τοκετών.
Ο Δίας μπορεί να αγαπούσε την Ήρα πολύ, αλλά αυτό ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο να ερωτευτεί κάποια άλλη γυναίκα, είτε θεά, είτε θνητή, φτάνει να ήταν λίγο όμορφη, να την παντρευτεί κρυφά και να κάνει μαζί της παιδιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο απόκτησε πολλά παιδιά, που άλλα τα γέννησαν θεές και ήταν θεοί και άλλα θνητές και ήταν ημίθεοι ή ήρωες.
Έτσι λοιπόν η Ευρυνόμη του ‘κανε τις Τρεις Χάριτες, την Αγλαΐα, την Ευφροσύνη και τη Θάλεια. Η Μνημοσύνη γέννησε τις εννέα Μούσες και η Θέμη τις τρεις Μοίρες, Κλωθώ, Άτροπο και Λάχεση που αποφάσιζαν πόσο θα ζούσε κάθε άνθρωπος και ποια τύχη θα ‘χε. Η θεά Δήμητρα έκανε την Περσεφόνη, που παντρεύτηκε τον Πλούτωνα και έγινε θεά του Κάτω Κόσμου. Η Λητώ γέννησε τους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη, η Μαία το θεό Ερμή και η Σεμέλη τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού.
Η Ήρα βέβαια δεν έμενε αδιάφορη μπροστά σε όλες αυτές τις απιστίες του άντρα της και βασάνισε με κακία πολλές από αυτές τις γυναίκες, όπως τη Λητώ που δεν την άφηνε να γεννήσει. Αλλά η πιο βασανισμένη στάθηκε η Ιώ, μια όμορφη πριγκίπισσα του Άργους. Όμως αν και την κυνήγησε σ’ όλο τον κόσμο η Ήρα, έγινε πάλι το θέλημα του Δία και η νέα γέννησε τον Επαφό.
Μα δεν ήταν μονάχα αυτά τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η βασίλισσα των θεών. Ο Δίας ξέροντας πως ήταν ανίκητος και παντοδύναμος, πολλές φορές κακοφερνόταν και κακομιλούσε στους άλλους θεούς μ’ αποτέλεσμα αυτοί να αγανακτήσουν και να επαναστατήσουν με σκοπό να τον ρίξουν από το θρόνο. Μαζεύτηκαν λοιπόν ο Ποσειδώνας, ο Απόλλωνας, η Αθηνά και πήραν και τη Ήρα με το μέρος τους κι ένα βράδυ που ο Δίας κοιμόταν, τον έδεσαν με σκοινιά. Μετά σκόπευαν να τον δέσουν με αλυσίδες άσπαστες για να μην μπορεί να ξεφύγει.

Την τελευταία στιγμή όμως τον έσωσε η Θέτιδα που έφερε για βοήθεια έναν από τους Εκατόγχειρες που έλυσε αμέσως τον Δία. Ο θεός τιμώρησε τους επαναστάτες και πιο σκληρά την Ήρα, που την κρέμασε στον ουρανό με μια χρυσή αλυσίδα. Είχε νικήσει λοιπόν άλλη μια φορά ο άρχοντας, αλλά το πάθημα του ‘γινε μάθημα. Βλέποντας πως ο κόσμος δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί σωστά αν οι θεοί ήταν συνέχεια απασχολημένοι μεταξύ τους με διαφορές, συγχώρεσε τους τιμωρημένους θεούς, άλλαξε συμπεριφορά κι έγινε πιο σωστός και πιο δίκαιος. Έτσι η ειρήνη κι η ομόνοια βασίλεψαν στον Όλυμπο…

Πηγή : http://67.18.47.148/com/index/am/text/zeus.htm

Advertisements
%d bloggers like this: