Beam me up Scotty…
Ο Λινουξάς ο πρώην Windowsάς και ο Τρέκκι.

Φρίξος – Έλλη

phrixushellec.jpg

Στην όμορφη πόλη του Ορχομενού κάποτε ήταν βασιλιάς ο Αθάμας ο οποίος παντρεύτηκε μια νύμφη του ουρανού, τη Νεφέλη.
Ο Αθάμας κι η Νεφέλη ζούσαν ευτυχισμένοι κι απέκτησαν δύο όμορφα παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη.
Η Νεφέλη κάποια στιγμή πέθανε, βυθίζοντας στην δυστυχία τόσο τον Αθάμαντα όσο και τα παιδιά τους που αγαπούσαν ιδιαίτερα τη μητέρα τους.
Το γεγονός αυτό έκανε τα 2 αδέρφια να δεθούν πολύ μεταξύ τους με μια αγάπη πολύ δυνατή και τα έκανε αχώριστα.
Ύστερα από λίγο καιρό κατέφτασε στην πόλη η Ινώ, κόρη του Κάδμου κι αδερφή της άτυχης Σεμέλης, ζητώντας καταφύγιο από τον βασιλιά.
Ο Αθάμας που δεν ήθελε να μείνει μόνος του αλλά ούτε να αφήσει και τα παιδιά του χωρίς μια μητέρα, την παντρεύτηκε και την έκανε βασίλισσα.
Η Ινώ αρχικά αγαπούσε τα παιδιά του άνδρα της μόλις όμως απέκτησε τα δικά της παιδιά άρχισε να μισεί θανάσιμα την Έλλη κι ειδικά τον Φρίξο, που θα γινόταν αργότερα ο κάτοχος του θρόνου μόλις πέθαινε ο Αθάμας, αφού εκείνη επιθυμούσε να δεί κάποιον δικό της γιό να ανεβαίνει στον θρόνο.

Για αυτό το λόγο η βασίλισσα αποφάσισε να στήσει μια πλεκτάνη με σκοπό να κάνει τα 2 άτυχα παιδιά να βρούν τον θάνατο.
Έπεισε τις αγρότισσες να ψήσουν τους σπόρους που θα φύτευαν κι έπειτα να τους φυτέψουν.
Όπως ήταν φυσικό δεν βλάστησε τίποτα κι οι πολίτες αγανάκτησαν με την πείνα που θέριζε την πόλη τους.
Για αυτό το λόγο ο Αθάμας έστειλε κάποιους στρατιώτες στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσουν τι έπρεπε να κάνουν ώστε να γλυτώσουν από την πείνα.
Οι στρατιώτες, μετά από πληρωμή που έλαβαν από την Ινώ, του είπαν οτι έπρεπε να θυσιάσει τα παιδιά που είχε αποκτήσει από τη Νεφέλη.
Ο βασιλιάς, όσο κι αν αγαπούσε την πόλη του και τους υπηκόους του, ήταν και πατέρας.
Δε μπορούσε με τίποτα να λάβει μια τέτοια δύσκολη απόφαση όμως η γυναίκα του τον έπεισε με κάποια δόλια τεχνάσματα.
Έτσι αποφασίστηκε η θυσία των 2 παιδιών…
Την στιγμή όμως που ο ιερέας ήταν έτοιμος να θυσιάσει τα 2 παιδιά, ήρθε από τον ουρανό η Νεφέλη μαζί με ένα κριάρι.
Το κριάρι αυτό είχε χρυσή προβιά και φάνταζε μεγαλόπρεπο και φανταχτερό όπως φαινόταν στον ήλιο.
Ο Φρίξος κι η Έλλη ανέβηκαν στην πλάτη του χρυσόμαλλου κριαριού, το οποίο πέταξε ψηλά στον ουρανό, παίρνοντας τους μακρυά από την πατρίδα τους για πάντα.

Τα δύο νέα παιδιά, μαγεμένα από την θέα που αντίκρυζαν και πανευτυχή που γλύτωσαν τον βέβαιο θάνατο ήλπιζαν να πάνε σε κάποιο μέρος όπου θα μπορούσαν να ζήσουν ευτυχισμένοι.
Ο Φρίξος, σα μεγαλύτερος, έλεγε διαρκώς στην αδερφή του να μην κοιτάζει κάτω στην θάλασσα για να μην ζαλιστεί και διαρκώς της υπενθύμιζε να κρατιέται γερά από εκείνον.
Το ταξίδι τους ήταν μακρύ κι η θέα της θάλασσας από ψηλά μάγευε την Έλλη αλλά παράλληλα κάποια στιγμή άρχισε να την ζαλίζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
Την στιγμή λοιπόν που ο αδερφός της της έδινε κουράγιο, η κοπέλα ζαλισμένη τον άφησε κι έπεσε από ψηλά στην θάλασσα όπου πνίγηκε.
Το σημείο όπου εκείνη πνίγηκε ονομάστηκε Ελλήσποντος.
Ο Φρίξος, περίλυπος για τον χαμό της αδερφής του, συνέχισε το ταξίδι του ώσπου το κριάρι τον έφερε στην πλούσια κι όμορφη Κολχίδα, στο παλάτι του μυθικού βασιλιά Αιήτη ο οποίος ήταν γιός του θεού Ήλιου.
Ο Φρίξος θυσίασε στον Δία το κριάρι και χάρισε το χρυσόμαλλο δέρας στον Αιήτη, ο οποίος το κρέμασε στο δάσος του Άρη, βάζοντας παράλληλα ένα δράκο που δεν κοιμόταν ποτέ να το φυλάει νύχτα – μέρα.
Το χρυσόμαλλο δέρας εθεωρείτο οτι θα έφερνε ευημερία, πλούτη κι ευτυχία σε όποιον τον κατείχε κι ο Αιήτης τα απέκτησε όλα αυτά.
Κάποια στιγμή όμως το δέρας αυτό έμελλε να γίνει η αιτία που θα φέρει δυστυχία στον κάτοχο του…
Παράλληλα ο βασιλιάς της Κολχίδας πάντρεψε τον γιό του με την κόρη του Χαλκιόπη, με την οποία ο Φρίξος απέκτησε 4 γιούς.

Πίσω στον Ορχομενό, σύντομα η Ινώ πλήρωσε πολύ ακριβά για την ατιμία που έκανε στα 2 παιδιά.
Η Ήρα για να την τιμωρήσει τόσο για αυτήν της τη συμπεριφορά όσο και για το οτι ανέθρεψε τον γιό του Δία και της αδερφής της Σεμέλης, Διόνυσο, τρέλανε τον Αθάμαντα ο οποίος σκότωσε τον έναν τους γιό.
Θα σκότωνε και την ίδια την Ινώ μαζί με τον άλλον τους γιό, το Μελικέρτη, αν εκείνη σπαράζοντας δεν έπεφτε μαζί με το παιδί της στην θάλασσα, όπου πνίγηκαν.
Λέγεται δε πως οι θεοί μεταμόρφωσαν εκείνη στην θαλάσσια θεότητα Λευκοθέα και τον γιό της στον θαλάσσιο θεό Παλαίμωνα.

(πηγή : esoterica.gr)

Advertisements

One Response to “Φρίξος – Έλλη”

  1. ΕΧΟΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΦΤΗΚΑΜΕ ΑΚΟΜΙ, ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.


Comments are closed.

%d bloggers like this: