Beam me up Scotty…
Ο Λινουξάς ο πρώην Windowsάς και ο Τρέκκι.

Where no man has gone before…

star_03.jpg

Tο 1966, ένας άγνωστος τότε παραγωγός του Χόλιγουντ και πρώην αστυνομικός, έβλεπε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Το όνομά του; Gene Roddenberry. Είχε το πάθος της γραφής ιστοριών φαντασίας. Σε μια εποχή μάλιστα, που στα τηλεοπτικά δρώμενα της εποχής, κυριαρχούσαν σίριαλ με θέμα την Άγρια Δύση, έντιμους αστυνομικούς, μυστικούς πράκτορες και μοιραίες γυναίκες. «…θέλουμε ένα γουέστερν. Έχεις κάτι τέτοιο»;

‘Ήταν η πρώτη απάντηση που πήρε από τους υπεύθυνους του καναλιού NBC, το 1965, όταν τους πρότεινε ένα τηλεοπτικό σίριαλ, με κεντρικό του θέμα … ένα αστρόπλοιο και τις περιπέτειες τους στο διάστημα. «Σαν ταξίδι με τρένο στα άστρα θα είναι…», τους απάντησε. Αλλά οι μεγαλοσχήμονες του καναλιού δεν ικανοποιήθηκαν με το πρώτο και πιλοτικό επεισόδιο, αυτού του σίριαλ που το όνομά του έμελλε να γίνει όχι απλά διάσημο, αλλά μέρος της ζωής δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Βλέπετε, εκείνη την εποχή που παρουσιάστηκε σε ιδιωτική προβολή το πιλοτικό επεισόδιο, ο πρώτος αξιωματικός του αστρόπλοιου Enterprise, ήταν… γυναίκα, κανένας δεν κάπνιζε (άκουσον-άκουσον !!!), και ένα μέλος του πληρώματος γέφυρας ήταν… εξωγήινος με μυτερά αυτιά… ίδιος ο διάβολος ! Ζήτησαν από τον Gene να ξαναφτιάξει το επεισόδιο, κάνοντας κάποιες αλλαγές (να βγάλει τον εξωγήινο από το καστ, να βάλει άνδρα σαν Πρώτο Αξιωματικό και να έχει γυναίκες σε πιο τυποποιημένους ρόλους και να… καπνίζουν όλοι!

Εκτός από το κάπνισμα (αν και φανατικός καπνιστής ο ίδιος) σαν Πρώτο Αξιωματικό έβαλε τον εξωγήινο με τα μυτερά αυτιά! Τοποθέτησε επίσης σαν Αξιωματικό Επικοινωνιών μια Αφροαμερικανή! Πρωτόγνωρο και ριζοσπαστικό για την εποχή εκείνη, ενώ μετέφερε την ηθοποιό Majel Barrett (και μετέπειτα σύζυγό του) από το ρόλο της Πρώτης Αξιωματικού στο ρόλο της Αρχινοσοκόμας του αστρόπλοιου.

«Where no man has gone before» ήταν ο τίτλος του 2ου πιλοτικού επεισοδίου, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να έχει δοθεί στον τότε σχετικά άγνωστο William Shatner, σαν James Kirk, Κυβερνήτης του Αστρόπλοιου USS Enterprise, πιλοτικό επεισόδιο το οποίο τελικά πήρε την έγκριση για να ξεκινήσει η παραγωγή του τηλεοπτικού σίριαλ. Παρόλες τις προοπτικές, οι δείκτες ακροαματικότητας του δεν ήταν καλές. Το NBC αποφασίζει να σταματήσει το σίριαλ μετά από την πρώτη σεζόν. Όταν έγινε γνωστό, δεκάδες χιλιάδες γράμματα τηλεθεατών άρχισαν να καταφθάνουν στα γραφεία των παραγωγών του καναλιού, λέγοντάς τους πόσο αγαπάνε το σίριαλ. Μεταπείσθηκε το κανάλι αλλά κόψανε τον προϋπολογισμό του σίριαλ στο μισό.

Και εκεί αρχίσανε τα προβλήματα, μιας και ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν ήδη χαμηλός. Η δεύτερη σεζόν κύλησε ομαλά αν και το κανάλι αποφάσισε να το σταματήσει και να μην του δώσει ζωή για τρίτη χρονιά. Και πάλι οι θαυμαστές του Κερκ, του Σποκ, του γιατρού ΜακΚόϊ και του μηχανικού Σκόττυ, κάναν το θαύμα τους και το κανάλι έδωσε έγκριση για τρίτη χρονιά, κόβοντας ξανά όμως τον ήδη μισό προϋπολογισμό στο… μισό του μισού. Αποτέλεσμα; Καλές ιστορίες αλλά πολύ λίγα ειδικά εφέ, απαραίτητα για ένα σίριαλ Επιστημονικής Φαντασίας. Και τι επιστημονικής που ο πασίγνωστος φυσικός Isaac Asimov, όχι μόνο ήταν θαυμαστής του σίριαλ αλλά και επιστημονικός σύμβουλος!

Η ειρωνεία είναι πως ενώ το σίριαλ ακυρώθηκε τελικά το 1969, δυο μήνες αργότερα το NBC εισήγαγε για πρώτη φορά την μέτρηση τηλεθέασης βάση ηλικίας. Και όταν δυο χρόνια αργότερα το NBC άρχισε να δίνει στο 1/3 του κόστους τα επεισόδια του «Star Trek» σε περιφερειακά τοπικά κανάλια, ανακάλυψαν πως … η ηλικιακή ομάδα που ονειρεύονταν όλοι οι διαφημιστές να αγγίξουν ήταν… οι θαυμαστές του Star Trek! Έτσι λοιπόν, το 1972, ξεκινήσανε τα γυρίσματα του «Star Trek: The animated series», 20 επεισόδια σε κινούμενα σχέδια.

Η επιτυχία του, οδήγησε την Paramount, που στο μεταξύ είχε εξαγοράσει την παραγωγό εταιρία του «Star Trek», την Desilu Studios (δημιούργημα της πασίγνωστης Lucy Ball), να διατάξει την παραγωγή του επόμενου σίριαλ Star Trek, το οποίο θα είχε την ονομασία Star Trek: Phase II. Όλα αυτά περί το 1975-1977. Η ανέλπιστη επιτυχία όμως της παραγωγής του George Lucas, «Star Wars» το 1977, έκανε την Paramount να σταματήσει την παραγωγή του επόμενου σίριαλ Star Trek, μόλις 7 ημέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Αντί αυτού, δυο χρόνια αργότερα, παρουσιάστηκε στην μεγάλη οθόνη, η πρώτη ταινία, βασισμένη στο ίδιο καστ ηθοποιών : «Star Trek, The motion picture» που προκάλεσε παραλήρημα ενθουσιασμού στους θαυμαστές και έγινε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Το νερό μπήκε στο αυλάκι, ακολούθησε δεύτερη ταινία, «Η οργή του Καν», η τρίτη «Η έρευνα για τον Σποκ», η τέταρτη, «Η επιστροφή», η πέμπτη «Το τελικό σύνορο» για να «κλείσει» με το αρχικό πλήρωμα στο «Η άγνωστη χώρα» του 1991, με σενάριο εμπνευσμένο από την πτώση της ΕΣΣΔ.

star_02.jpg

Εν τω μεταξύ, το 1987, η Paramount, ξεκινάει την προβολή του νέου σίριαλ «Star Trek, The next generation», το οποίο ανέλπιστα κράτησε 7 χρόνια (!) και μεγάλωσε τον θρύλο του Star Trek, σε σημείο που πριν καν τελειώσει το σίριαλ, το 1993, ξεκίνησαν ένα δεύτερο σίριαλ, το Deep Space 9, (το οποίο κράτησε άλλα 7 χρόνια) και ένα χρόνο μετά την εκκίνηση του, ξεκίνησε η παραγωγή του επόμενου σίριαλ, Star Trek, Voyager, το οποίο αμέσως μόλις τέλειωσε το 2001, άρχισε η προβολή του 5ου κατά σειρά σίριαλ, το Star Trek: Enterprise, το οποίο τον Μάιο του 2005, έλαβε εντολή να μην συνεχιστεί, απογοητεύοντας πολλά εκατομμύρια θαυμαστών ανά τον κόσμο.

ds9_cast.jpg

startrekvoyager.jpg

To καστ των ηθοποιών του Star Trek The Next Generation, συμμετείχε σε 4 μέχρι τώρα ταινίες, με εξαίρεση μία, όχι και τόσο επιτυχημένες. Τι είναι αυτό που έχει κάνει το Star Trek (στο σύνολό του) τόσο επιτυχημένο; Αναμφίβολα πολλά. Από την δεκαετία του ’60, εισήγαγε πρωτοποριακές ιδέες όπως, ενοποιημένη Γη χωρίς πολέμους, αρρώστιες, φτώχεια, παρουσίασε γυναίκες σε εξαιρετικά υψηλές θέσεις στην ιεραρχία, ήταν το πρώτο σίριαλ ή ταινία όπου δόθηκε ένα διαφυλετικό φιλί μεταξύ ενός λευκού και μιας μαύρης (Κirk – Uhura), ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να ασχοληθούν με τις Φυσικές επιστήμες, έδωσε όραμα και ζωή σε αναπήρους να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και εν τέλει, είναι το μοναδικό σίριαλ Επιστημονικής Φαντασίας που έχει βασιστεί σε υπαρκτούς νόμους της Φυσικής για να υποστηρίξει τις ιστορίες του.

Στο πρώτο σίριαλ, εισήχθησαν πρωτοποριακές ιδέες, στο σίριαλ The Next Generation, κύριο θέμα του ήταν η Θεωρία της Ηθικής, στο Deep Space 9, έχουμε την εφαρμογή της Ηθικής, στο Voyager την Ηθική απέναντι στην Επιβίωση, στο Enterprise, την δημιουργία των βάσεων για έναν καλύτερο κόσμο και της πολυπόθητης Ηθικής. Πολλοί κατηγόρησαν το Star Trek στο σύνολο του, σαν κομουνιστικό, αθεϊστικό, βάση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, Χριστιανικό, Βουδιστικό, Αρχαιοελληνολατρικό. Είναι όλα αυτά και τίποτε από αυτά. Είναι ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη Γη, πως είναι καιρός να πάψουν οι πόλεμοι και αντιπαραθέσεις γιατί ο πλανήτης θα μας εκδικηθεί, ένα όραμα ότι μια μέρα, όχι μόνο θα κατοικήσουμε σε άλλους πλανήτες, αλλά θα πρέπει να συνυπάρχουμε με άλλες μορφές ζωής και μακρινούς εξωγήινους πολιτισμούς. Είναι τρόπος και στάση ζωής.

Το 1991, χρονιά του θανάτου του Gene Roddenberry, άφησε πιο φτωχό τον κόσμο των απανταχού θαυμαστών της Επιστημονικής Φαντασίας. Το όραμά του όμως ζει και ακόμη και σήμερα καθοδηγεί εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο. Συναντώντας κάποιον στην άλλη άκρη της Γης, αν σου πει… «Είμαι Trekkie», αμέσως ξέρεις το 60% αυτών που θα ήθελες να μάθεις για τον άλλον.

Gene Roddenberry: 1921 – 1991
DeForest “Dr McCoy” Kelley: 1920 – 1999
James “Scotty” Doohan: 1920 – 2005 .

May the Great Bird of the Galaxy be with you.

gene_04.jpgdeforestkelley2.jpgjamesdoohan.jpg

Advertisements

2 Responses to “Where no man has gone before…”

  1. Να ‘ναι καλά εκεί στο τίποτα που βρίσκεται τώρα ο κύριος Ροντενμπέρης… για μένα είναι πολύ σημαντικός… και είναι και θα είναι… όσο υπάρχω και υπάρχει το έργο που άφησε πίσω του… και που κάθε φορά που το βλέπω αναφωνώ και γω με προσδοκία… BEAM ME UP TOO SCOTTY… ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ… κάπτεν μου τα σέβη μου!!!

  2. O Gene είχε ένα όραμα… αλλά ποιός τον άκουγε ;
    Αναπαύσου εν ειρήνη Ευγένιε.


Comments are closed.

%d bloggers like this: