Beam me up Scotty…
Ο Λινουξάς ο πρώην Windowsάς και ο Τρέκκι.

Οδηγός επιβίωσης στα Γιάννενα (ή Αϊάνα).

Γιάννενα. Μια πόλη με ιστορία ένδοξη και μεγάλη. Mια πόλη που επί Τουρκοκρατίας, υπήρξε κέντρο του Ελληνισμού. “Γιάννενα πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα”. Όπως σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, έτσι και εδώ στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα, έχουμε τους ιδιωματισμούς μας στην καθημερινή γλώσσα. Ολόκληρη διάλεκτος της Ελληνικής τα Ηπειρώτικα, με πολλές ρίζες στα Αρχαία Ελληνικά, ζωντανή μεταφορά πολλών λέξεων στην Νεοελληνική γλώσσα.

Αν και οι νεότερες γενιές, τα τελευταία 30 χρόνια έχουν κάνει πέρα την παραδοσιακή βαριά προσφορά με το σύρσιμο του “σ”, ωστόσο, είναι της μόδας οι ηλικίες μεταξύ 15-30 να χρησιμοποιούν πολλές λέξεις από την Ηπειρώτικη διάλεκτο και δη από τα Καστρινά (η διάλεκτος που μιλιόταν τις παλιές εποχές, επί Τουρκοκρατίας, από τους κατοίκους του Κάστρου).
Αν λοιπόν βρεθείτε στα Γιάννενα και ενώ πίνετε τον καφέ σας δίπλα στη λίμνη, απολαμβάνοντας το δροσερό αεράκι και ξαφνικά από δίπλα σας ακούσετε να λένε: – ΓΚΑΙΝΤΑΡΕ ΕΝΑ ΧΑΛΟΝ’ ΟΥΡΕ! Όχι δεν είναι κανένας Αραβικής καταγωγής να μιλάει, αλλά Γιαννιώτης να λέει στον διπλανό του: – Κοίτα μια γκομενάρα βρε!!!

Κατά τον ίδιο τρόπο, αν τύχει να βρεθείτε στα Γιάννενα ημέρα που να έχει ο ΠΑΣ ποδοσφαιρικό αγώνα εντός έδρας και πάτε να δείτε το ματς και ο επιθετικός σε άδειο τέρμα χάσει σίγουρο γκολ, η κερκίδα θα φωνάξει: – ΟΥΙ! ΤΙ ΕΧΑΣ’ ΟΥ ΤΖΕΣ!!! Στην προκειμένη περίπτωση ο Τζες, δεν είναι το όνομα του επιθετικού από την Αργεντινή, αλλά το προσωνύμιο που είναι συνώνυμο του διεθνώς γνωστού και μη εξαιρετέου, Ελληνικότατου — Μ@@@@ας .

Αν παρά ταύτα συνεχίσετε να βλέπετε τον αγώνα και δοθείας πούμε κάποιο ανύπαρκτο πέναλτι εναντίον του ΠΑΣ, πιθανώς να ακούσετε τον παραβάτη παίκτη να λέει στον διαιτητή: – ΑΑΑΑ!! ΔΕ ΜΗ ΣΤΡΕΕΙ!!! ΔΕ ΜΗ ΣΤΡΕΕΙ Σ’ ΛΕΟΥ! ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΠΕΝΑΛΤ! Κοινώς, ο παίκτης διαφωνεί με τον διαιτητή για την απόφαση. Μετά το τέλος του αγώνα, πιθανώς να δείτε στα τοπικά Γιαννιώτικα κανάλια τη συνέντευξη τύπου με τον εκάστοτε Σουηδό προπονητή, και τους παράγοντες του ΠΑΣ (εξαιρείται ο Κούγιας) να μονολογούνε: ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΤ’ Τ’ ΧΡΟΝΙΑ και τους οπαδούς του ΠΑΣ να φωνάζουνε: – ΚΟΦΤΕΙ ΤΑ ΤΡΙΑΡΙΑ!!!

Όχι δεν κάνουνε μαθήματα αριθμητικής οι οπαδοί. Το ΤΡΙΑΡΙ είναι η λέξη που εκφράζει το αληθοφανές ψέμα. Συνεχίζετε λοιπόν την βόλτα σας στα Γιάννενα και το βραδάκι πάτε σε ένα από τα αμέτρητα μπαράκια, κλαμπάκια, καφενεδάκια, ταβέρνες, εστιατόρια και τα συναφή να συνεχίσετε τη μέρα σας. Όλα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: – Τον σερβιτόρο που ΤΡΑΒΑΕΙ ΓΚΑΣΜΑ, κοινώς έναν άνθρωπο που σκίζεται να σας εξυπηρετήσει. Αν μάλιστα ρωτήσετε που να πάτε για καφέ και σας πούνε να πάτε στα “ΝΑΥΤΑΚΙΑ”, δεν σημαίνει πως θα πάτε στην συνοικία με τα κόκκινα φανάρια, για να σας…εξυπηρετήσουν οι Ναύτες, αλλά στην περιοχή που ένα συγκεκριμένο καφενείο έδωσε το όνομα του.

Οδηγώντας προς τα Ναυτάκια (αν βρείτε και πάρκινγκ μάλιστα, παίξτε Τζόκερ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ) πιθανότατα θα σκυλοβριστείτε με κάποιον ντόπιο για μισή θέση παρκαρίσματος. – ΡΕ ΤΖΕ! ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΛΕ ΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ; Κοινώς, σας λένε, σιγά το μέγεθος των Ιωαννίνων, που δεν μπορείς να πας από το Hotel Du Lac στα Ναυτάκια (600 μέτρα απόσταση) με τα πόδια. Ο ΧΑΛΕΣ μάλιστα είναι κοινώς το ΜΕΡΟΣ, το ΒεΣε, ή Χιέστρα (γεια σου Λίμνο…! Καλά;).

Την άλλη μέρα, αποφασίζετε να πάτε προς το Νησί, που επί τη ευκαιρία, λέγεται απλά ΝΗΣΙ και όχι Νησί της Κυρα Φροσύνης, ούτε Νησί της Καλομοίρας, απλά ΝΗΣΙ. Στα πολλά εστιατόρια του ΝΗΣΙΟΥ, θα δείτε να σερβίρουν πολλές λιχουδιές, ανάμεσά τους και πέστροφα ψητή, ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ή ΤΡΑΓΟΥΔΟΨΑΡΑ, ή ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ή ΤΡΑΓΟΥΔΟΨΑΡΑ, ή ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Νόστιμα εεε; Πιέστε και μια σόδα… ή λίγο ουζάκι…διπλό και σκέτο, θα σας χρειαστεί. Ωραία…. τώρα που ήπιατε το ουζάκι…ξέρετε τι μόλις φάγατε;

ΒΑΤΡΑΧΟΠΟΔΑΡΑ! Μια εξαίρετη λιχουδιά, που μοσχοπουλιέται στη Γαλλία! Μετά τον εμετό που θα κάνετε, συνεχίζετε προς τα ορεινά μέρη του Νομού και τραβάτε προς … ας πούμε Ζαγοροχώρια. Βλέπετε μια παραδοσιακή ταβέρνα, σας σπάει τη μύτη το κατσικάκι στην παραδοσιακή γάστρα και αποφασίζετε να καταπνίξετε την γεύση από τα βατραχοπόδαρα. Παραγγέλνετε λοιπόν κατσικάκι στη γάστρα και ΖΥΜΑΡΟΠΙΤΑ, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο ο ΓΚΑΣΜΑΔΩΜΕΝΟΣ, μπορεί να το προφέρει σαν ΚΟΥΡΚΤΟΠΤΑ, (= ζυμαρόπιτα, σας παχαίνει λιγότερο πάντως από μια απλή πίτσα).

Αφού ΜΠΙΣΤΟΒΛΙΑΚΙΑΣΕΤΕ (φάτε τον αγλέουρα δηλαδή) τρώγοντας ΚΟΥΡΚΤΟΠΤΑ και ΜΠΑΤΣΑΡΙΑ (είδος πίτας με χυλό και λάχανα) και ζεστή κοτόσουπα που σας την σερβίρουνε με την ΧΛΟΙΑΡΑ (κουτάλα), συνεχίζετε πιο βόρεια στο Νομό και στο δρόμο σας, βρίσκεται ένας κτηνοτρόφος με τα πρόβατα του και το σκύλο του, να οδεύουν προς το μαντρί. – ΜΠΡΡΡΡΡ!! ΠΡΡΡΡ!!! ΒΡΡΡΡΡ ΡΕ!!! ΜΠΡΡΡΡ…!! ΜΗΤΡΟ (ο σκύλος) ΣhΑΛΑΓΑ ΤΑ ΠΡΑΤΑ ΝΑ ΠΗΡΑΣh ΟΥ ΤΖΕΣ !!!

Αφού έχετε κάνει την περιοδεία σας στο Νομό, αποφασίζετε να ΒΑΓΙΕΡΕΤΕ (φύγετε) από τα Γιάννενα, αφού σταματήσετε μια ακόμη φορά στην πόλη για προμήθειες και λίγη ξεκούραση. Καθώς ξεκουράζεστε και λιάζεστε στο Σιντριβάνι, αρχίζετε το ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΙ με το ΧΑΛΟΝΙ σας ή τον ΤΖΕ και σας και εκεί που της ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΧΑΛΕΥΕΤΕ (πασπατεύετε) το ΜΠΟΥΧΑΡΙ (χμ…πως να το πω…πως να το πω αυτό!) και ετοιμάζεστε να ΧΑΡΑΦΩΣΕΤΕ (…τσ..τσ..τσ…), σας πιάνει κόψιμο από την πολλή ΜΠΣΤΙΟΒΛΙΑΚΙΑ σας.

Τρέχετε στον κοντινότερο ΧΑΛΕ, τραβάτε έναν ΜΥΤΟΥ (κλοτσιά με την μύτη του παπουτσιού) στην πόρτα για να ανοίξει και ίσα που προλαβαίνετε να κάνετε κατάθεση στο τραπεζικό ίδρυμα “Η Παμφάγος”. Αφού ΘΛΗΚΩΣΕΤΕ (κουμπώσετε) το παντελόνι σας, ο ΓΚΑΣΜΑΔΩΜΕΝΟΣ (σερβιτόρος), σας πληροφορεί πως η χρήση του ΧΑΛΕ (=”Βεσε)” είναι ΜΠΕΧΟ (=”δωρεάν),” ωστόσο παραγγέλνετε ένα ΦΡΑΠΟΓΑΛΟ (φραπέ με γάλα) σαν ευγενικοί άνθρωποι που είστε και κάθεστε σαν ΜΠΑΧΛΑΒΑΣ (χαμένος), να ΓΚΑΙΝΤΑΡΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΟΝΙΑ (κοιτάτε τις κοπέλες), ενώ το δικό σας ΧΑΛΟΝΙ (κοπελιά, γκόμενα), σας παρακαλεί να πάτε πίσω στο Du Lac, να ΞΕΜΠΛΕΤΣΩΘΗΤΕ (ξεγυμνωθείτε) και να ματα-ξανα-ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΙΑΣΤΗΤΕ (ξανα-χαμουρευτείτε).

Εσείς όμως το παίζετε ΣΙΕΜΟΣ (κώτσος, ανήξερος), μιας και έχετε ακόμη ΞΝΥΘΡΑ (καούρα) στο στομάχι σας, και πάτε ΣΙΑΠΕΡΑ (πιο πέρα) να δείτε ΤιΒι. ΣΚΑΠΕΤΑΤΕ (πετάτε) και ένα, “δεν μπορού ΧΑΛΟΝΙ Μ’, μ’ έσκσι η ΜΠΑΤΣΑΡΙΑ ΤΟΥΝ ΕΡΜΟΥ…” και τραβάτε για έναν υπνάκο, αφού πρώτα σκοτώσετε έναν ΜΠΑΤΣΚΑΒΡΑ (..σκορπιός) που ανέβηκε στο παραθύρι σας από τα παραδίπλα χαλάσματα).

Την επόμενη μέρα, οριστικά ΒΑΓΙΕΡΕΤΕ (φεύγετε) από τα ΑΙΑΝΑ (Γιάννενα), οριστικά πλέον, έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από την πόλη των Θρύλων…

(Το άρθρο αυτό έχει γραφτεί με όλη την καλή διάθεση για αυτοσαρκασμό, μιας και ο γράφων είναι γέννημα-θρέμμα Παγουράς και περήφανος Παγουράς μάλιστα!)

Advertisements

2 Responses to “Οδηγός επιβίωσης στα Γιάννενα (ή Αϊάνα).”

  1. 😀 να ‘σαι καλά ρε τρέκο… το χρειαζόμουν το γέλιο!

  2. Xαίρομαι να προσφέρω 🙂


Comments are closed.

%d bloggers like this: